Losos s batátovým pyré a guacamole


Suroviny: 

  • Čerstvý losos (cca 200g na osobu)
  • Batáty (cca 1 kus na osobu)
  • sůl, pepř
  • přepuštěné máslo ( 1 lžíce do pyré, 1 lžíce na pražení slunečnicových semínek)
  • slunečnicová semínka (cca 50g)
  • Listový salát a pórek na dozdobení
          na guacamole:
  • 1 zralé avokádo
  • 5 cherry rajčátek
  • kousek jarní cibulky, nebo 1/2 šalotky
  • nať koriandru
  • sůl
  • pepř
  • pár kapek limetkové nebo citrónové šťávy
  • 1/2 stroužku česneku (nemusí být)

Lososa očistíme od šupin, omyjeme a rozkrojíme na cca 5 cm široké kousky. 

Batáty oloupeme a necháme uvařit doměkka stejně jako brambory. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem s přepuštěným máslem, pepřem a solí. 

Na malé pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a opražíme slunečnicová semínka

Mezitím si připravíme guacamole. Rozkrojíme avokádo a vyjmeme z něj pecku. Dužninu vydlabeme lžící do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme rajčátka, cibulku, česnek, pár kapek limetkové šťávy a dochutíme koriandrem, pepřem a solí dle chuti. 

Rozekřejem pánev, malinko vymažeme slunečnicovým olejem a dáme opéct lososa. Položíme jej na kůži a až je maso ze všech stran zatažené, teprve krátce opečeme po stránách.

Podáváme s variací listových salátků, posypeme nakrájeným pórkem a opraženými slunečnicovými semínky. 







Komentáře

Okomentovat

Díky za komentář!