Semínkáček





Semínkáček je můj pokus o chléb z doby, kdy jsem ještě netušila, že Whole30 nedovoluje ani náhrady pečiva - byť výhradně z povolených surovin. Ale protože každé Whole30 jednou skončí - snad i těm, co každou chvíli udělají chybu a začínají počítat od začátku jako já - tak si sem ten recept stejně napíšu. On to tedy není ani tak recept, jako spíš obecný postup. Semínkáček vzniknul tak, že jsem sesypala všechny načaté pytlíky s oříšky a semínky, přidala jsem k tomu vodu a dostatek vajec a to co vzniklo putovalo do trouby.

Tak co tam tedy je:
- mleté mandle
- drcené kešu
- drcené lískové oříšky
- strouhaný kokos
- pomletá sezamová semínka
- slunečnïcová semínka
- Chia semínka (ta jsou důležitá, protože nesáknou vodu a směs spolu s vejci krásně spojí)
- vejce (v mém případě jsem dala 4)
- prdopeč - neboli prášek do pečiva (1/2 sáčku)
- trochu vody (cca 1 dcl)
- sůl, pepř, případně další koření nebo bylinky

Všechna semínka, vodu a prdopeč jsem dala do mísy a důkladně promíchala. Já pracuji v robotu, ale ručně to půjde taky. Na závěr jsem přidala vejce. Celá směs měla konzistenci asi jako krupicová kaše. Použila jsem silikonovou formu na chleba a pekla jsem na 170 stupňů asi hodinu. Po upečení je potřeba chlebík ihned vyklopit na mřížku a nechat volně vychládnout. Jinak navlhne.
Mně se podařilo jej upéct tak, že se skutečně nedrobil, ale byl měkký a dobře se krájel.
Tak přeji hodně úspěchů při pokusech. Až ho budu péct příště, tak všechny ingredience poctivě zvářím a připíšu to sem. Slibuju. :-)





Komentáře