Někde jsem si přečetla, že je skvělé balit potraviny do voskovaného plátna. Poslední dobou řeším, jak omezit produkci odpadu z naší domácnosti a tak jsem si řekla, že zužitkuji pár zbytků plátýnek a napatlám je voskem. Na internetu jsem našla soustu návodů, ale nejvíc jsem nakonec asi vycházela z toho na blogu BagMe a po menších úpravách se osvědčil následující postup:
Včelí vosk jsem rozpustila ve vodní lázni, přidala několik lžic lněného oleje. Ustřihla jsem si kus papíru, který jsem položila na pečící plech a na něj rozprostřela jeden kousek látky. Štětcem jsem na plátno natřela rozpuštěný vosk - hezky místo vedle místa, aby mi nezůstala nit suchá. Plátno by pak propouštělo vlhkost. Mezitím jsem rozehřála troubu na 90 stupňů a "napatlané" plátno jsem do ní na chvíli dala, aby se vozk rovnoměrně zapil do látky.
Po vytažení z trouby jsem plátno ještě horké několikrát přejela štětcem a nechala vychladnout. A bylo hotovo. Jeden plát včelího vosku vyšel na sedm kousků cca 30x30 cm.
Do takového plátna se dají balit svačiny, tvrdé sýry, maso, klobásky. Dá se sešít i do tvaru taštičky nebo pytlíku a vyušít i na převoz či uskladnění drogerie. Když se umaže, stačí omýt vlažnou vodou s troškou čistícího prostředku. Horná voda samozřejmě umyje i ten vosk, ale i to se dá snadno opravit.
A kdo se v plátýnku zabydlel jako první? Kdo to uhodne?
.
.
.
.
.
v
malá nápověda....
no ano... tahle domácí uzená krasavice krkovice
Komentáře
Okomentovat
Díky za komentář!