A co že všechno mezi zbytky bylo?
- Několik listů vadnoucího listového salátu
- Pár kostek mražených sekaných špenátových listů
- Asi 100 kuliček hrášku (+/- 3) - většinu z nich jsem sbírala vysypanou po celém šuplíku mrazáku, protože děti přece nebudou načatý pytlík zavírat svorkou
- 3 stroužky česneku, které jsem našla na dně košíku s bramborama
- Uvadající pažitka
- 1 svraštělá cibule
- 1 scvrklá brambora
- 1/4 litru kokosového mléka
- 1,5 litru vody
- 1 lžíce přepuštěného másla (Ghí) nebo kokosového oleje
- Koření dle chuti - v mém případě - sůl, pepř, zeleninové koření, madras curry
Na posypání:
- 1 stonek jarní cibulky (ta byla ještě v nadstandartně dobré kondici)
- Slunečnicová semínka (ta u nás asi nikdy mezi zbytky neskončí)
- 1 lžíce přepuštěného másla (Ghí) nebo kokosového oleje
Jednu lžíci tuku jsem rozpustila v hrnci, přidala jsem nakrájenou cibulku a oresotvala. Veškerou zeleninu jsem nakrájela na přiměřené tvary a rozměry a putovala do hrnce za cibulí. Chvíli jsem to všechno míchala a pak zalila vodou, přidala koření dle chuti, zakryla poklicí a nechala vařit. V případě této polévky je žádoucí, aby se všechno trochu rozvařilo, takže když na ni nezapomenetete až tak dlouho, že se vyvaří všechna voda, určitě to výsledné chuti jen prospěje. Kdo spěchá, může zelenině trošku pomoct tyčovým mixérem.
Na závěr jsem do polévky přidala kokosové mléko a lehce povařila.
Slunečnicová semínka jsem opražila na pánvi na té druhé lžíci tuku. Já preferuji přepuštěné máslo, protože krásně voní po oříšcích, ale vagani jistě sáhnou spíše po kokosovém oleji. Jimi pak společně s nakrájenou jarní cibulkou polévku ozdobím na talíři. Skvěle obojí podtrhne lehce orientální chuť.
Dobrou chuť a klidně posílejte fotky svých "zbytkovek". Ráda je sem přidám.
Komentáře
Okomentovat
Díky za komentář!