Grilovaný tuňák s pečenou zeleninou

Tohle je jedna z mých skandinávských inspirací. Jídlo je to lehké, dietní a přitom rozhodně není nudné. Základem je čerstvá ryba. Potkala jsem dnes zrovna tuňáka, ale velmi dobré je toto jídlo třeba s treskou, která má mnohem jemnější maso. U zeleniny je největší kouzlo v tom, že musí být upečená do polotvrda. Skoro se může zdát, že je napůl syrová, ale to je právě to, co chceme a co je klíčem k úspěchu.
Tak tady je recept:

Pro 4 osoby potřebujeme:
4 čerstvé steaky z tuňáka
16-20 růžiček kapustiček
1/2 menší hlávky bílého zelí
1 brokolice
800g drobných brambor
Panenský olej (slunečnice nebo oliva)
Sůl, pepř

Začneme zeleninou. Kapustičky zbavíme větších košťálů, jinak čistit nepotřebují. Ze zelí odstraníme horní list a nakrájíme ta půlměsíčky. Pokud možno tak, aby středový košťál držel ukrojený měsíček pohromadě. Ale pokud pár listů zůstane volně, ničemu to nevadí. Brokolici jen rozdělíme na růžičky a brambory umyjeme a necháme ve slupce. Nyní veškerou zeleninu postupně spaříme. Používám k tomu hrnec na špagety, který má vestavěný cedník. Nejprve krátce proženeme varem kapustičky, scedíme, ochladíme ve studené vodě, pak zelí, brokolici a nakonec brambory. U brokolice opravdu jen malinkou chvilinku a naopak brambory můžete nechat i déle. Zeleninu kromě brokolice pak naskládáme na hluboký plech a potřeme olejem se solí a pepřem. A dáme péct na 200 st. do trouby. Pečeme cca 10 minut, pak přidáme brokolici a pečeme ještě asi 5 minut. Zelenina musí být trochu měkká, ale pořád ještě křupavá.

Zatímco se dělá zelenina, rozehřejeme si grilovací pánev, potřeme ji lehce olejem a grilujeme rybu. Bohatě stačí 3 minuty z každé strany. Solíme, pepříme až na pánvi. Před podáváním potřeme ještě panenským olejem.

Krásnou a chutnou obměnou je grilovaná mrkev a celer (zhruba velikosti hranolků).

Komentáře